«Слідами Божими по світу йде…»

            В Перегінській міській біліотеці 19 березня  в час великого посту відбулася година духовної поезії «Слідами Божими по світу йде…»  по творчості поетеси-односельчанки Любові Соломчак, авторки збірочки духовної поезії «Господь Ісус так стукає у двері». І  саме цей захід був продовженням відзначення Року митрополита Андрея Шептицького, який вже взяв початок у районій біібліотеці, адже творчість поетеси тісно пов’язана із діяльністю духовного пастира.     

      « Слідами Божими по світу йде…»  Саме так хочеться сказати про жінку, яка свою творчість кладе на вівтар долі не для себе, а для людей і для Бога. І ця творча палітра, перевтілена у вірші, так глибоко проникає  у душу, пересікає серце, що з неї виростають цілющі плоди у тих, хто їх читає  — глибока віра і любов до  Бога.
 
       Отець Богдан Русинкевич, співслужитель церкви Пресвятої Богородиці, розпочав зустріч  Божим благословенням , наголосивши, що  завдяки теперішній релігійній свободі ми маємо можливість вільно молитися Богові, відвідувати церкву. А однією з важливих сторінок духовної історії українців є їх релігійна культура, що проявлялася і в духовно-пісенній поезії.

            

      Ведучі завідувачка бібліотекою Галина Василів та бібліотекар Люба Абрам розкрили грані  духовної творчості поетеси,  та зауважили, що Любов Соломчак   яскраво відображає найпотаємніші куточки своєї душі  у власних віршах. Вона описує найважчу стежину життя кожної людини – дорогу до Бога, нелегку і тернисту, але  так важливу і потрібну, яку маємо пройти за земний шлях для спасіння душі і для вічного життя в небі.  Було зазначено, що кожен з нас має терпіння і болі, просить  у своїх молитвах допомоги у Господа, але не кожен вміє  дякувати .  Авторка ж вміє  дякувати, вона вчить нас дякувати Богу, знає і практикує молитви, прославляє Господа за кожен його дар зцілення, за любов до людей і за ласку, яку Він уділяє кожному з нас. Жінка не просить за себе, вона молиться за  нас усіх своїми віршами – молитвами, вона прославляє Бога через колядки, духовні пісні.

                                   
 
        В своєму виступі  Любов Соломчак розповіла, що її спонукає до написання такої поезії,  коли важко на душі тоді ніби хтось їй диктує слова і вона виливає їх на папір. Читала свої поезії сама авторка та завідуюча бібліотекою Галина Василів.

            
     Співати, а тим паче писати духовні пісні не кожен зуміє. А от наша  Любов зуміла. І  хто читає її вірші , то ніби відчуває мелодію пісні. А це є дійсно так, адже деякі вірші із збірочки покладено на музику.Так композитор Ірина Батюк поставила на музику  вірш «Гімн Крилоської Богоматері» А виконала пісню співачка і артистка обласного театру імені Івана Франка  Галина Баранкевич, яка зазначила, що  геніальність пісні в тому, що ця пісня писана три роки тому, а зараз вона настільки доречна, наче писана вчора. Це молитва за Україну, яка їй зараз дуже необхідна.   І є ще  вірш, покладений на музику композитором Володимиром Сірим, який і виконав її – це пісня «В твоїх руках усе моє життя».  Присутні мали можливість переглянути кліпи та  прослухоти дані пісні  через Інтернет в програмі YouTube.

     Не обійшовся захід також без поетеси Наталі Данилюк, визнаної Всеукраїнським літеретурно-художнім журналом «Дніпро» «Поетом 2014 року», яка також має вірші даної тематики, які вона зачитала. Ці вірші ввійшли у збірку «Подяка Богу»,яку вона подарувала бібліотеці.

                

         Із словами подяки виступила імость Галина   Балагура, яка відмітила, що пані Люба має благородну і дуже добру душу, що світиться  пережитою радістю і журбою, спокоєм і сльозами. Але в жодній строфі немає нарікань, неспокою, а є лише – молитва, святі слова прослави   Господа.

                              

                   
         Завідуюча бібліотекою щиро подякувала Любові Соломчак за ті хвилини, коли  умиротворившись, всі із захопленням вслуховувались в її вірші. Вони такі легкі, пронизливі і спокійні, а ще – повчальні і вільні, як належить писати автору. Вона побажала поетесі міцного здоров’я, миру в Україні та душі, творчих успіхів та щирих читачів ,  добрих спонсорів у виданні  нових книг.

                            

          На завершення отець Богдан  Русинкевич ще подякував поетесі за її вірші, пронизані світлою вірою і великою любов’ю до Бога та організаторам за подаровані прекрасні хвилини перебування у світлиці бібліотеки.

                 

   Захід завершився, а присутні ще довго не розходились, ділились враженнями від почутого, брали автографи у авторки збірки.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*